Solljus och D-vitamin

Nu går vi mot mörkare tider.

Idag ska du lära dig allt du behöver veta om solvitaminet D-vitamin.

Vi börjar med lite historia och matematik.

Som du vet utvecklades våra förfäder i Afrika kring ekvatorn. När människor började breda ut sig över jorden hände det något, ju längre från ekvatorn människor bosatte sig desto ljusare pigment fick dem.

Varför? 

Mörkt pigment ger ett naturligt bra solskydd mot stark sol. För att människor som bodde långt från ekvatorn skulle kunna producera tillräckligt mycket D-vitamin krävdes ett ljusare pigment som gjorde solens strålar mer lättillgängliga.

Därför kan någon med ljust pigment lätt bränna sig i solen samtidigt som någon med mörkt pigment inte producerar tillräckligt mycket D-vitamin trots att de solar på samma strand bredvid varandra. 

Vi behöver solens UVB-strålar för att kunna producera D-vitamin. För att solens UVB-strålar ska nå jorden och inte filtreras bort i atmosfären måste solen lysa med minst 45 graders vinkel över horisonten.

Solen måste alltså stå högt på himlen för att UVB-strålarna ska träffa jorden, vilket solen gör året om närmare ekvatorn (men inte i Sverige). 

Under vinterhalvåret i norden står solen aldrig tillräckligt högt på himlen för att vi ska kunna producera D-vitamin. UVB-strålarna filtreras bort och vi drabbas lättare av vitaminbrist.


Men vad är egentligen D-vitamin och varför är det viktigt? 

D-vitamin är ett hormon. 

När solljus når vår hud reagerar det med kortisol och ombildas till D-vitamin. Vitaminet är fettlösligt och kan, till en viss gräns, lagras i vårt kroppsfett.

Därför räcker D-vitamin lagren några månader efter en solsemester eller sommarledighet men tyvärr räcker inte lagren hela vintern. 

Du kan även få i dig D-vitamin via viss mat. 

HÄLSOFÖRDELARNA MED TILLRÄCKLIGT D-VITAMIN I KROPPEN ÄR MÅNGA. 


1. D-vitamin hjälper din kropp att absorbera kalcium. 

Kalcium krävs för att få ett starkt skelett. Utan tillräckligt med D-vitamin i kroppen kommer du inte kunna ta upp kalcium från mat du äter oavsett hur mycket kalcium du få i dig. D-vitamin måste vara med i processen.

Få du inte tillräcklig med D-vitamin leder det till ökad risk för benskörhet och benbrott. Det spelar stor roll för kvinnor som lättare drabbas av osteoporos när de blir äldre.

2. D-vitamin har visat sig vara viktigt för mental hälsa. 

Låga halter D-vitamin är kopplat till depression.

Du har säkert själv märkt att du blir både trött och på lite sämre humör under de mörka delarna av året. 

3. Ditt immunförsvar förbättras när kroppen producerar tillräckligt med D-vitamin.

Sjukdomar och förkylningar som håller i sig flera veckor under vinterhalvåret beror delvis på de låga halterna av D-vitamin vi har i kroppen. 

Några studier har även visat att tillräckligt med D-vitamin är kopplat till en hälsosammare vikt och smalare midja. Är du pigg, glad och frisk kommer du naturligt vilja röra mer på dig och äta bättre.


Hur ska du få D-vitamin i dig? 

Det går att få i sig lite D-vitamin via maten du äter.

Det finns främst i fet fisk (lax, markrill, sardiner, sill) men även äggula, mjölk, kött och inälvsmat.

Men även om du äter denna mat varje dag täcks inte ditt D-vitamin behov den här delen av året.

(Dessutom har många svårt att absorbera D-vitamin på grund av dålig maghälsa.)

Därför kan du inte förlita dig på D-vitamin från din kost.

DU BEHÖVER SOLLJUS OCH KOSTTILLSKOTT (DEN MÖRKA DELEN AV ÅRET).

Den bästa D-vitamin källan är solen.

När solen står på toppen av himlen under sommarmånaderna behöver du inte vara i solen med shorts och linne mer än cirka 15 minuter för att få tillräckligt med D-vitamin.

Problemet är att vi oftast är inomhus när solen står som högst på himlen. Även under sommarmånaderna.

Solen kan inte lysa genom dina kläder och solkräm blockar solens UVB-strålar vilket gör att D-vitamin inte produceras i huden om du har solkräm på dig.

(Att bränna sig är självklart inte heller bra. När du solar måste du vänja huden steg för steg.)

När du äter bra och är snäll mot dig själv behöver du sällan något kosttillskott men under perioden oktober till mars bör du investera i D-vitamin tillskott.

Vinkeln mellan solen och norden ger oss inget annat val. 

Så om du vill hålla dig pigg, glad och frisk bör alltså du se över ditt D-vitamin behov. Ät fet fisk och passa på att vara ute 15 minuter runt lunchtid under sommarmånaderna för att fylla på ditt D-vitamin lager.  

En resa till en solig strand är inte heller helt fel! Kom bara ihåg att sola smart och säkert.